Centenari del naixement de Sanchis Guarner

L’alumnat de primer d’ESO està aprenent un poc més sobre la figura del professor Manuel Sanchis Guarner (1911-1981). Precisament  en  l’assignatura de valencià i dintre de la segona unitat didàctica “El nom del nostre institut” es fa un aproximació a la figura de l’insigne mestre. Com que enguany celebrem l’aniversari del seu naixement no volem deixar passar l’ocasió sense dedicar-li un poc del nostre temps.  I ho fem amb un vídeo amb la cançó que Carraixet li va dedicar i amb el fragment d’una breu referència a la importància de la seua obra ( bloc del departament de valencià de l’IES Federica Montseny)


 “És cert que sense tant de ressó mediàtic, per a molts de nosaltres, persones que estimem la nostra terra, la nostra cultura i la nostra llengua, Sanchis Guarner fou -és-, junt a l'Estellés, l'Enric Valor i Joan Fuster,  pilar bàsic en la construcció  -necessària, després de molts anys- d'aquesta identitat "cultural". Tots quatre, des de la poesia, la narrativa, l'assaig i la investigació forniren el corpus  a partir del qual noves generacions començaren -començàrem-  a treballar.  

És considerat, per molts, l’iniciador de la Filologia moderna al País Valencià.  Llicenciat en Dret i en Filosofia i i Lletres, es formà com a filòleg i historiador al Centre d’Estudis Històrics de Madrid, on fou deixeble de Menéndez Pidal, Navarro Tomàs i Américo Castro, entre d’altres. Col·laborà a l’ALPI (Atlas Lingüístico de la Península Ibérica) i des d’uns plantejaments historicistes va publicar La llengua dels valencians, el 1933, amb la intenció d’aclarir didàcticament als valencians la identitat filològica de la seua llengua. Un any abans, Sanchis Guarner apareixia entre els signants de les Normes de Castelló, en atenció al seu lideratge estudiantil.  Va publicar, també, Gramàtica valenciana (1950), Els pobles valencians parlen els uns dels altres (1963-1983), La ciutat de València (1972) i Aproximació a la història de la llengua catalana (1980), entre molts d'altres. Al mateix temps col·labora en el Diccionari català-valencià-balear i en la Història del País Valencià. L'any 1974 és guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.”

Redacció Pebrella

Comentaris

  1. bueno jo soc alumna de 1re de l'ESO i si em donat lo de sanchis guarner i ma interesat perque hi han moltes persones que no el interesa la llengua en valenciá i em pareix molt bé lo que lo que va fer ixe home

    ResponElimina
  2. sanchis, ha de ser respectat per tots els valencians, ja que va ser una persona molt important per a la llengua valenciana.
    m'ha agradat molt aquesta notícia.

    ResponElimina
  3. El nom de nostre sentre es igual com el seu nom

    ResponElimina
  4. Soc alumne de l'institut manuel Sanchis Guarner
    i em pareix molt be lo q va fer aquest home.
    A mi em pareix que va fer quel el valencia
    es parlara mes i damunt ell el va estudiar.
    Es considerat per molts l'iniciador de la filologia moderna
    al País Vaencià.Estava llicenciat en dret i en filosofia.
    Este home ha segut mol bon filóleg i tambe bon historiador
    al centre d'estudis historics de Madrid

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica