L'estramoni, una droga mortal

La  recent mort de dos jóvens després de consumir estramoni ha sigut el punt de partida per a que Hilario elabore el seu interessant  reportatge sobre la coneguda com "planta de les bruixes"

L'estramoni (Datura stramonium) pertany a la família de les solanàcies  i és originària d'Amèrica del Nord però, actualment, es troba per tota Europa i Àsia. Als Països Catalans es pot trobar a tota l'àrea mediterrània. És una planta anual herbàcia i tòxica que desprèn una olor fètida molt característica i que pot tenir una alçada d'uns 40 a 100 centímetres. Té flors blanques i solitàries i els seus fruits són en càpsula, coberts d'espines i dividits en quatre cavitats on podem trobar les llavors que són molt tòxiques.
Els efectes del estramoni són  immediats i poden durar dies. Afecta, fonamentalment, al sistema nerviós central i a la musculatura llisa del cos, és a dir, a aquells músculs, entre ells el cor, que no movem a voluntat. Visió borrosa, boca seca i pupil·les dilatades són els primers símptomes. La pell envermelleix, pugen la febre i la sensació de set, de manera que despullar-se, obrir les finestres i beure són reaccions comuns. Però també pot actuar sobre el sistema gàstric-intestinal, amb nàusees i vòmits, o sobre els ronyons, retenint l'orina. Augmenta la pressió arterial, causa taquicàrdia, amb risc d'infart, i entre els efectes cerebrals enumera el metge des de convulsions a deliris i al ·lucinacions de les que, en molts casos, ni tan sols es recorda res, perquè provoca amnèsia. En intoxicacions greus, pot desembocar en coma i acabar resultant mortal.
Cinc grams d'estramoni poden resultar mortals.
La mort dels dos joves de Getafe després d'ingerir estramoni ens ha fet preguntar quins efectes té sobre el cos humà aquesta planta coneguda com la "figuera de l'infern" el seu nom popular i tota una declaració d'intencions. Són els símptomes, la carta de presentació del estramoni una planta extraordinàriament tòxica que ja s'usava en l'antiguitat com al · lucinogen en ritus i bacanals.
L'estramoni es consumeix de manera habitual en infusió, però també s'ingereixen les seues llavors o es fumen les seues flors. Amb una dosi de tan sols cinc grams dels seus principis actius el "viatge" està assegurat. Els seus efectes són tan ràpids com fulminants. Barrejat amb alcohol i altres estupefaents es converteix en un còctel explosiu. El seu consum sol estar vinculat a macro festes il·legals on es barreja amb altres al.lucinògens de disseny. No obstant això l'estramoni creix de forma silvestre en prats i cunetes. així el seu major perill és la seva accessibilitat i sobretot el desconeixement sobre els seus efectes. Per als metges de l'ONG Energy Control que va passar a Getafe és una cosa excepcional. En els últims anys  s'han detectat casos d'intoxicació per estramoni a Espanya.

Hilario 1r PQPI

Comentaris

  1. ami em pareix un bon treball.

    ResponElimina
  2. Jordi Camarena i Rafa Ferrer7 de novembre del 2011, a les 10:43

    A nosaltres ens ha paregut un bon treball per a fer. Nosaltres creguem que la mort d'eixos dos xics s'avera pogut evitar si no les hagueren portat a espanya(EUROPA).El treball està molt ben redactat.

    Enorabona Hilario!!

    ResponElimina
  3. fumar esta mal perqe es roin per a la salut les droges son mes naturals peroson tame roins perqe el m,aten les neurones

    ResponElimina
  4. Es deuria d'erradicar la existencia d'aquesta planta ja que es molt perillosa no sols per als joves que la consumeixen sino per als senderistes i els ciclister per que es relativament fàcil ingerirla accidentalment.
    Heron Boronat

    ResponElimina
  5. Em pareix un bon treball, es detalla molt bé la imatge de l'estramoni. Està bé fer aquesta redacció per a que les persones, sobretot els adolescents, s'adonen de lo dolent que pot resultar consumir aquestes substàncies, inclús pots acabar en coma o, fins i tot, en la mort.

    Natàlia Garcia.

    ResponElimina
  6. hi aurien de cremar o eliminar totes les plantes de estarmoines Hilario elabore el seu interessant reportatge sobre la estramoniademes. el tema de les droges es mal per a la salut. Hi a que dixar les droges.

    ResponElimina
  7. Em pareix un bon treball perque aixi estem informats del perill que correguem al provar una droga. els efectes que causa, com singerix i els perills. Segurament algu no fara cas i pasara i dira a mi aixo no ma de passar, pero sempre passa, i val mes informarte antes de pendre eixa droga, tambe deuria de baixar en espanya el consum de droges perque en un enquesta que vam fer dien que els adol·lecents de 14 anys consumeixen droga i cada volta es un perill. Perque cada vegada mes persones de cualquier edat consumixen droges.

    alba escoto calabuig 2ª

    ResponElimina
  8. Hilario el treball m'agradat molt.
    No coneixia aquesta droga fins que u as dit tu i o as explicat per a que tots eu antenem.
    Quan anava un dia per el bosc vaig vore aquesta brosa (droga).
    Pense que si un dia anarem fent senderisme i ens tropesem en aquesta brosa ens morirem sense que ningú es donara comter.

    Lluís Mollà

    ResponElimina
  9. A mi em pareix molt bon trball per que explica el que es,també diu com es i ens explica els efectes i els simptomes.Aquesta noticia ens deuria d'ensenyar que les droges son molt perilloses i el consum es molt execiu i perillos.A mes quant anem a les discoteques o a alguna festa tenim que anar molt encompte de no consumirne.
    Aquestes plantes l'altre dia es van enganxar al meu jersei,jo llavors no sabia que aquesta planta era una droga i si no arribe a tirarles aguera pugut tragarme sense voler aquesta planta.Es a dir que tenim que anar molt en compte amb aquestes coses.

    Albert Mateu Alfonso

    ResponElimina
  10. Pobres els xics que seu van menjar,però, eu van fer perque van voler.Aquesta planta es molt perillosa millor que ningu la toque...ha sigut millor que possren la noticia, aixina ningu la tocara i es podra morir ni res d´aixo... A sigut un bon treball.

    ResponElimina
  11. Em sembla un bon treball, sobretot per informar als joves de que es una droga perillosa. Els seus efectes son mortals i aço mentaliza a la gent a que no les prenga

    ResponElimina
  12. vols vullc donar les gracies a tots per aquestes felicitacion inesperades per a mi. gracies a tots!!

    Hilario 1r PQPI

    ResponElimina
  13. enorabona hilario es un magnific treball

    ResponElimina
  14. me pareix un bon treball anssenya prou

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica