Reportatge.El calor sofert per les persones de més edat

Ana María Alcaide, de 84 anys, viu sola en un pis del carrer Torremolinos. Combateix el calor amb l’única ajuda d’un ventilador. La seua veïna Conxi, que viu en el seu mateix bloc, es passa alguna volta per a comprovar que està bé. Ana acudix  sovint a casa de la seua germana, que viu en el mateix carrer, però no té molta més família que puga estar pendent d’ella, ja que la seua altra germana roman durant el dia en una residència.
Per aquestos motius el cas d’aquesta dona és un dels 900 que la Delegació de Salud té catalogats com persones de risc davant de la pujada del termòmetre en estiu. La infermera gestora de casos del centre de salud Guadalquivir, Montserrat Jabalera, va estar ahir en la casa de Ana María. Aprofita la revisió que li realitza per a recordar-li els consells bàsics que deu seguir la població en general, però en especial xiquets xicotets, malalts i persones majors medicades i que pateixen algun tipus de malaltia amb una casa que no està condiciona contra el calor. “A estos pacients més fràgils els comentem que deuen vestir roba amplia, si és possible 100% cotó i de colors clars. Els aconsellem que tracten de no eixir al carrer entre les 12:00 i 18:00 hores, que se situen al lloc més fresc de la casa, baixen les persianes, utilitzen crema protectora de factor superior a 15, beguen líquid, prenguen fruita, verdura i menjar que no siga pesat”, explica Montserrat Jabalera.
Sobre esta darrera recomanació, és normal que els majors diguen que “l’aigua no els entra, que no els agradà”.”Pareix que mai necessiten beure, però els insisteixc  que intenten prendre aigua a xicotets glops, ja que degut a la medicació i al calor perden molt de líquid”, afegeix esta infermera.

Sabina Oltra

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica