Mòbils i tablets que es carreguen amb la llum solar



 El científic espanyol  dirigit una investigació els resultats de la qual prometen jubilar dins de molt poc els carregadors dels mòbils.E científic  Menéndez i altres sis investigadors  han aconseguit desenvolupar una tecnologia que permet la recarrega automàtica de mòbils, lectors de llibres electrònics i altres dispositius de pantalla plana utilitzant per a açò la llum solar o l'artificial, en comptes d'una connexió a la xarxa elèctrica.


El treball es basa en la semblança que hi ha entre les cèl · lules solars i les pantalles, ja que ambdues han d'absorbir la llum incident per funcionar. A les pantalles l'absència de reflexos és el que assegura que les imatges són visibles en condicions de gran il · luminació ambient i que els colors foscos es poden veure bé fins i tot a ple sol, expliquen els investigadors en la revista Energy and Enviromental Science de la Royal Society britànica en la qual es publica el treball.

Aquesta energia es perd en forma de calor normalment, però els investigadors plantegen redirigir la llum cap a les vores de la pantalla on la puguin captar cèl · lules solars, tant en condicions d'il · luminació exterior com en interiors. Fins ara aquest plantejament tenia el problema que part de la llum no es convertia i podia danyar la qualitat de la imatge. La solució ha estat traslladar al rang de l'infraroig (no visible per l'ull humà) la freqüència de l'energia en forma de llum visible que vol aprofitar.

"En dispositius electrònics com telèfons mòbils, l'Ipad o altres tablets, les pantalles dominen la superfície frontal del dispositiu i consumeixen aproximadament el 90% de la seva energia. A la nova tecnologia que hem desenvolupat, és precisament aquesta pantalla, juntament amb unes pintures dipositades sobre ella i invisibles a l'ull humà, la qual permet la captura de la radiació solar o la llum d'interiors ", explica Menéndez, que afegeix:" La societat presta molta atenció al reciclatge de materials, però ja és hora de reciclar també la llum ".

La llum la capten a la pantalla concentradors solars luminiscents polaritzats linealment que la transmeten en l'infraroig proper a les cèl · lules solars de la vora. Aquests polaritzadors es basen en dopar amb tints els cristalls líquids, en aquest cas amb quatre molècules fluorescents diferents.

Les cèl · lules poden generar 10 microwatts per centímetre quadrat amb llum interior i entre 1 i 10 mil · liwatts per centímetre quadrat quan estan exposades al sol.

Aquest sistema, indiquen els investigadors, permet també el reciclatge de la llum del darrere pel propi dispositiu (retroiluminació) que no s'aprofita en més d'un 90% i que en cas contrari es perdria en forma de calor en filtres i diferents capes òptiques . Hi ha lectors de llibres electrònics, els que utilitzen la tinta electrònica, que en, no tenir aquesta il · luminació, són més eficients, i un dels objectius dels investigadors és combinar les prestacions de lectors i telèfons intel · ligents.

Amb aquest aprofitament de la llum augmenta significativament l'eficiència energètica d'aquests dispositius de pantalla plana, el que perllonga la durada de les seues bateries. En ambients interiors la durada es podria multiplicar per 10 o 15 i sota llum natural podrien ser completament autònoms, proveint exclusivament de la llum solar.

                                                                                                     Lucas 2n ESO B 

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica