La ciclogènesi explosiva recorre Espanya

Fenòmens meteorològics estranys a Espanya

Una setmana completa caracteritzada meteorològicament per vents freds i molts forts en tota la península
Des del passat dissabte 19 de gener i tal com estava anunciat, tota Espanya s’ha vist inclosa en un fenomen meteorològic poc freqüent en aquest territori: es tracta de l’anomenada ciclogènesi explosiva que consisteix en la formació d’un cicló però a més de una forma molt ràpida i molt intensa, de manera que en poc de temps hi ha una forta davallada de la pressió atmosfèrica (18 a 20 mb en 24 hores) que acaba convertint-se en una borrasca molt violenta.
Aquest fenomen s’ha traduït en neu i temperatures molt baixes en les zones del nord i centre de la Península, acompanyades de forts vents i en el cas de l’est, s’han produït sobretot vents extraordinàriament forts, amb ratxes de més de 140 Km/h que al ser freds han fet baixar molt les temperatures i augmentar la sensació de gelor. Esta ciclogènesi ha rebut el nom de “Gong”.
 A més de les molèsties que causa el vent al que no estem acostumats,  cal destacar gran quantitat de desperfectes materials com: arbres arrancats soca-rel a Xàtiva, ensorraments al sostre d’una fàbrica a Benigànim, caiguda d’un mur a Guadassèquies, així com la mort de vàries persones.
Les previsions apunten que a partir del cap de setmana aquest temporal anirà a menys, encara que s’espera l’entrada d’un nou front  a principis de la pròxima setmana. Apunten que serà menys intens que aquest que ara està abandonant-nos.

Àlex Andreu 1r ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica