El raspall



Ara que als mitjans de comunicació es repeteix tant la paraula futbol, Fórmula 1 i altres,  crec que és un bon moment per recordar que hi ha  esports valencians de soca arrel. I d’un d’ells vaig a parlar.

Per a mi la pilota valenciana és un esport molt divertit , es tracta d' intentar fer-li punt a l'equip contrari. Té diferents modalitats en funció de el lloc on es juga i les normes. Jo vaig a comentar  una que té molta seguida per la nostra comarca,  el raspall.   Encara que antigament es jugava als carrers, hui la major part de les partides es fan als trinquets. Com que té certa una bravura i contacte amb el terra, es juga amb les mans faixades. Els materials emprats són diversos: esparadrap ,” tesamoll”, unes plaques xicotetes de metall i,  per últim,   els  didals que es posen  en la punta dels dits.  Les plaques, el “tesamoll”  i l'esparadrap serveixen per a protegir la mà de la pilota  i el didals serveixen per a raspar la pilota, o intentar elevar-la. La pilota està feta de pell de vedella.  

Per a fer punt intentarem passar la pilota per la zona on juga el contrari (situat enfront) , sense que la toque o si la toca que no ens la torne forta. També podem intentar  pegar-li al tamborí , que és una costera xicoteta de plàstic , que si li pegues fas el punt directament. També pots fer punt pegant-li a la paret i que el jugador contrari no puga tornar-la o enviant-la a la llotja també anomenada “galeria” , que és un balcó gran . Si la pilota cau en la galeria,  també és punt directe.

En fi,  un joc divertit i molt valencià. T’apuntes?

Esteban Palmer 1r ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica