Festa de Sant Valentí a l'institut. Del mite a la butxaca

Aquest cap de setmana l´amor sembla que ha ocupat un lloc rellevant a la nostra vida quotidiana, amb la celebració del dia de Sant Valentí, dia de l´amor i l'amistat, una festa originàriament tradicional dels països anglosaxons, al segle XX , que celebrem el 14 de febrer. Però a tots els països no es commemora de la mateixa manera. Al nostre centre també s'ha fet notar, però haureu de tenir una mica de paciència si voleu saber de quina manera s'ha manifestat...


Antigament Sant Valentí es celebrava amb la intenció d'expressar l´amor i l'estima de les persones. Però què vos sembla si vos contem alguna que altra llegenda que circula al voltant d'aquesta festa?


A l´època de l´Imperi Romà, un sacerdot va desafiar l´Emperador Claudi II, casant parelles joves, cosa que anava en contra d'una llei que ell mateix havia instituït. Per aquest fet, l´Emperador va manar que empresonaren el sacerdot, i el 14 de febrer del 280  el van executar.


Una altra llegenda referix que a Roma es celebra aquesta festa en memòria del déu grec Eros, fent-se ofrenes i peticions per a trobar parella.


Aquestes són algunes de les nombroses llegendes conegudes, però realment el que nosaltres pensem és que Sant Valentí va ser creat i canonitzat pels centres comercials.

A l'època moderna, als empresaris de les grans multinacionals, per tal de solucionar la manca de vendes de després de Nadal, se'ls va ocórrer transformar el 14 de febrer en el “dia dels enamorats”. Però, realment hauria de dir-se així?, o deuria anomenar-se el “dia del capitalisme”?. Vos sembla normal que celebrem l'aniversari d'un assassinat cruel?. Tan sols és una excusa per a fer despeses. Si estimem algú no cal un dia especial per expressar els nostres sentiments, caldria que els expressarem la resta dels 364 dies de l'any.

Recordem que Howland començà a vendre targetes amb símbols en forma de cor o de Cupido i regalà roses a aquelles persones per qui sentia un afecte especial. Però, ens reafirmem, pensem que Sant Valentí és tot un negoci de les multinacionals per treure diners. 

                                                BÚSTIA D´OPINIONS:


-Jo no tinc parella, i per tant, per a mi és un dia normal, com un altre: una despesa menys que he de fer.. Però tota la gent, quan arriba este dia, pensa en regalar alguna cosa material per expressar el seu amor. No estic d'acord amb açò.


-Aquest dia els grans magatzems guanyen molts diners; pense que també té alguna relació.


-Els qui trauen més benefici d'aquest dia són els centres comercials, que munten els preus dels seus productes, fan molta publicitat, i de totes les festes fan un negoci.

-Jo pense que Sant Valentí és un dia per compartir amb la teua parella, no necessàriament per comprar regals i demostrar el teu amor de manera materialista. Jo preferisc anar-me'n a la muntanya, a la platja...i dir-li a la meua parella, cada dia de l´any, que l´estime.


-Algunes persones li donen més importància que altres a aquesta celebració, depenent del fet que tinguen o no parella. Hi haurà gent que ho celebre, i altra que no. Bé, per a mi, com que no tinc parella, doncs una despesa menys. El dia 14 de febrer tenim dos opcions: formar part del consumisme o guardar-se la cartera en la butxaca i expressar el teu amor i amistat sense haver de fer despeses innecessàries.

Xavi Camarena entrevista Alba Escoto sobre Sant Valentí



1- Què penses de la celebració de Sant Valentí, coneixes l´origen d'esta festa?


Pense que Sant Valentí ha sigut ideat per les multinacionals, però alhora és un dia per a passar-lo amb la teua parella. Em van explicar que fa molts anys va nàixer una xiqueta que estava cega. Des que havia nascut el pare li demanava totes les nits a Cupido que per favor la seua filla poguera vore. Un dia Cupido va aparéixer davant la xiqueta i aquesta va veure per primera vegada. I en motiu d´aquest fet es celebra el dia de Sant Valentí.


2- Què penses que seria el millor regal per a oferir-li a la teua parella?


Li regalaria roba, colònia, una setmana de viatge, un bon sopar...

3- Amb qui t'agradaria passar el sant Valentí?


Amb Guillermo, la meua parella.


4- T' agradaria celebrar-lo més voltes al any?


Sí, per eixir més i fer coses romàntiques.


5- Li recomanaries a algú que celebrara el Sant Valentí com ho fas tu? Creus que és una cosa bonica per  celebrar?


Sí, personalment no m'importa qui va crear Sant Valentí, jo el celebre com un altre dia festiu. Allò de bo que té la festa és que pots passar el dia sencer amb la persona que estimes, demostrant-li el teu amor amb algun regal o alguna sorpresa... .


6- Has pensat alguna volta que Sant Valentí no val la pena celebrar-lo?


No, és una data molt romàntica per a mi i no voldria que s´acabara la tradició.




          BÚSTIA DE L´AMOR I L´AMISTAT A LA BIBLIOTECA DEL NOSTRE INSTITUT


El passat divendres, 14 de febrer, dia de Sant Valentí, el departament de castellà va organitzar un event molt interessant i divertit: un concurs de cartes d'amor i d'amistat mitjançant el qual els alumnes havien d´ escriure cartes d'aquesta temàtica que arribarien a les mans d´alguns afortunats o afortunades. Va ser tot un èxit donat que va haver molta participació per part de l´alumnat del centre. Es va disposar una urna a la biblioteca de l'institut i els alumnes anaven dipositant cartes en les setmanes anteriors. El mateix 14 de febrer, un grup d'alumnes es van dedicar a repartir les cartes per les diferents aules dels diferents cursos. L'esdeveniment va crear molt de rebombori al centre, l'ambient en general era de felicitat, tots llegien, amb una gran satisfacció, les cartes que havien rebut, i escoltaven atentament les cartes dels companys i companyes a qui no els importava compartir una part de la seua intimitat...
Aquestes són les coses de la vida que mai haurien de faltar, sobre tot en temps difícils.
En resum , les professores de castellà, organitzadores del concurs, Tatiana i Aurora, van aconseguir donar un punt especial a un dia ja de per si especial. Enhorabona a tothom!.


                                       Text: Alumnat de 2n. PQPI

Comentaris

  1. Enhorabona a la colla de 2n de PQPI. Un treball que diu molt de la vostra sensibilitat activa sobre aquest món ferotge que busca el consumisme materialista i s'oblida massa dels sentiments de les persones

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes Gracies Pep.
      Ens alegra que t'haja agradat la publicació.
      La classe ho vam fer amb molt de carinyo i alegria.

      Elimina
  2. gracies :) ha sigut tot un èxit :)

    ResponElimina
  3. Molt interessant l'article, molt bona reflexió. L'enhorabona a tots i totes!!!

    ResponElimina
  4. L'event ha sigut tot un èxit, en total s'han rebut 559 cartes:
    -1 ESO A:115 cartes.
    -1 ESO B:106 cartes.
    -1 ESO C:98 cartes.
    -2 ESO A:66 cartes.
    -2 ESO B:68 cartes.
    -3 ESO A/B:60 cartes.
    -4 ESO:16 cartes.
    -PQPI:3 cartes.
    -1 BAT:20 cartes.
    -2 BAT:4 cartes.
    -Profes:3cartes.
    Enhorabona a tots!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica