La guerra que va canviar el món 1914-1918


Enguany es commemora un segle de la Primera Guerra Mundial. El 28 de juliol de 1914 es declarava la guerra entre Àustria i Sèrbia, la complicada xarxa d'aliances europees dugué en pocs dies a un conflicte de dimensions desconegudes fins aleshores. 
 La coneguda com la Gran Guerra va canviar moltes coses a Europa i al món. Entre elles cal destacar les tàctiques militars, la nova i potent artilleria, així com les àgils metralladores eren capaços d'acabar amb la vida de milers de soldats. La cavalleria que fins ara havia segut la gran protagonista en les guerres ara deixarà pas als tancs. Però davant d'aquestes modernes armes els governs implicats i els seus estats majors continuaven amb tàctiques antigues i mentres els soldats morien en les trinxeres. Un exemple, en la batalla del Somme, Gran Bretanya va mobilitzar 150.000 soldats, d'aquests 50.000 van ser baixes i 20.000 morts.
 Els estats europeus van acollir la guerra amb certa alegria i patriotisme, la gent voluntàriament s'allistava per anar al front, tots pensaven que anava a ser una cosa ràpida i tornarien com herois als seus països. Per contra, després d'una primera fase anomenada guerra de moviments en la qual Alemanya pretenia atacar França i després anar a lluïtar contra Rússia, els fronts van quedar fixes, estancats, degut entre altres coses a l'equilibri de forces entre els bàndols contendents. Així es va passar a una guerra de desgast, en la qual, les trinxeres es van convertir en el martiri i la tomba de milers de soldats.

 L'equilibri militar i la imposibilitat d'acabar la guerra va començar a desmoralitzar als soldats i a la població. L'any 1917 la societat, els polítics i els mateixos militars reclamaven una pau negociada. Aquest any serà el punt d'inflexió, Russia abandonarà la guerra per centrar-se en la Revolució d'Octubre que acabarà donat lloc a la URSS. Els Estats Units d'Amèrica entraren en la guerra al costat dels aliats desequilibrant les forces i provocant la caiguda d'Alemanya i l'Imperi Austro-hongarés. 
 Després de la guerra quedarà un nou escenari polític amb tres gran potències: Estats Units d'Amèrica, Japó i la URSS ( Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques). Europa perdrà així l'hegemonia que havia posseït durant tants segles.

 Aquest fet pot servir-nos per reflexionar sobre la guerra, sobre l'ús de la violència per a solucionar els conflictes. La guerra és interessant al llibres, als documentals, però no com experiència viscuda. Cap persona que haja viscut una guerra pensa en viure'n una altra. 
 Els alumnes de 4t d'ESO van preparar una exposició per recordar la Gran Guerra i aprendre que la guerra no ha de ser mai l'eixida als problemes. 

                                                                                                Alumnat de 4t d'ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica