Dilluns naix "El Mural", una ràdio en valencià



 Des del diari digital, La Veu del País Valencià hem llegit aquesta notícia que ens ha paregut interessant. Vos deixem un extracte:

 Escola Valenciana estrena el 2 de juny, el programa radiofònic mensual en valencià ‘El Mural’, dirigit per Amàlia Garrigós que estarà disponible en La Veu, i oferirà als ajuntaments valencians la possibilitat de projectar l’Alqueria Blanca

RedactaVeu / València
Davant de la desaparició, hui fa 6 mesos de RTVV, Escola Valenciana estrenarà el pròxim dilluns 2 de juny ‘El Mural’, un programa radiofònic mensual pensat i fet per als valencians i íntegrament en valencià.

Es tracta d’una iniciativa d’Escola Valenciana realitzat per un equip de treballadors i treballadores de RTVV, “que s’han compromès de forma voluntària a fer un treball molt acurat”. Dirigit per la periodista Amàlia Garrigós, és completa amb periodistes, tècnics i productors amb una dilatada trajectòria en el món radiofònic com ara Pau Vendrell, Xelo Ribera, Esther Altabella, Pepe Moreno i Iňaki Maxkiaran.

La proposta és absolutament de servei públic. “No hi ha publicitat i l’equip humà que l’integra el porten a terme de manera altruista i voluntària”. El centre de producció d’El Mural són les instal•lacions radiofòniques de què disposa l’Ajuntament d’Alboraia, que és una de les institucions col•laboradores en aquesta iniciativa –juntament amb La veu del País Valencià- per a la qual "s'han posat totes les facilitats i tot el material tècnic a l’abast dels professionals que l’elaboren”.
 
El Mural comptarà amb un espai en el web d’Escola Valenciana i serà a partir del dilluns 2 de juny quan es podrà accedir a la primera entrega. L’espai comptarà, també,  amb ‘podcasts’ de les diferents parts del programa.

El Mural és un programa radiofònic mensual, d’una hora de durada, que parla de diferents temàtiques relacionades amb el valencià des de diferents àmbits i punts de vista. El nom del programa és una declaració d’intencions: un mural de veus, de geografia, de cultura, de política, de música i de col•lectius. Un mural de diversitat, de diàleg i de democràcia participativa.

En aquesta nova iniciativa en defensa de la ràdio en valencià, és clau l’important suport de mitjans de comunicació digitals. Vilaweb, La Veu del País Valencià, Tres deu, Sons de Xaloc i Mildenou que penjaran cada nova entrega d’El Mural en les seues respectives portades. El primer programa es llançarà mitjançant aquestes finestres el pròxim dilluns.

“Els valencians i les valencians ens hem quedat sense una televisió i una ràdio públiques i en valencià autonòmiques. Abans ens van tallar el senyal de TV3 i poc després del tancament de RTVV va arribar la censura a Catalunya Ràdio”, ha recordat Vicent Moreno. I afegeix: “Ara Fabra també ens tanca escoles i ens suprimeix línies en valencià, mentint sobre les excuses que va posar quan va tancar els mitjans de comunicació públics del País Valencià”.

Per a Escola Valenciana, “la nostra ràdio, la nostra tele és una proposta en positiu i constructiva que té com a objectiu obrir finestres simbòliques a la llibertat d’expressió i comunicació en la nostra llengua. És també una manera de defensar el dret dels valencians i les valencianes a disposar d’uns mitjans de comunicació, públics, de qualitat i en valencià”.

Per altra banda, amb el tancament de Televisió Valenciana, el sector audiovisual s’ha quedat orfe d’una plataforma televisiva en la nostra llengua. Així, amb l’objectiu de contribuir a la normalització del valencià en aquest àmbit, Escola Valenciana s’ha proposat oferir als ajuntaments valencians la possibilitat de projectar l’última temporada de la famosa sèrie L'Alqueria Blanca, la qual ja no es va poder veure a Canal 9.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica