El gihadisme, un fenomen que ens preocupa

Darrerament estem sentit parlar molt del gihadisme, dels llops solitaris, de l'Estat Islàmic.. però que és tot açò? Si vols conèixer un poc més sobre el tema, llig el següent reportatge.
 
 
El terrorisme islamista és un dels fenòmens polític-religiosos més preocupants de l’actualitat. Va aparèixer en les dècades dels setanta i vuitanta del segle passat, i s'ha anat estenent fins a constituir una vertadera amenaça mundial. El gihadisme és un fenomen on coexisteixen diverses interpretacions sobre com “tornar als orígens de l'Islam”. Els principis de totes aquestes coses consisteixen a restaurar la grandesa de l'Islam, reislamitzar a les societats musulmanes i imposar un califat. L'àmbit d'actuació pot ser únicament regional però totes les línies coincideixen en el desig d'aconseguir la unió de tots els musulmans, i la voluntat d'estendre l'Islam per tot el planeta. És el que ells entenen com estat islàmic (EI).
El món islàmic ho formen quaranta-sis països que s'estenen per Àfrica, Àsia i Europa units per una religió comuna. Alguns d'aquests països van pertànyer durant llarg temps a l'imperi turc i després de la primera guerra mundial van ser annexionats als imperis colonials europeus. Encara que alguns països van aconseguir la seua independència en el període d'entreguerres, la major part la va aconseguir després de la segona guerra mundial. Els nous estats musulmans no van aconseguir desenvolupar sistemes polítics democràtics i les seues economies no han crescut prou per a compensar el seu fort creixement demogràfic. Alguns són grans productors de petroli, d’ altres estan enclavats en zones estratègiques molt importants. Aquests i altres motius han provocat que aquests països s'hagen vist embolicats en múltiples conflictes en les últimes dècades.
L'atac a les Torres Bessones de Nova York l'11 de setembre de 2001 va portar a primer plànol un fenomen que portava llarg temps incubant-se. Una ideologia religiosa i política que tracta d'imposar una visió absolutament intolerant de l'Islam i que no dubta a aplicar el màxim terror per a aconseguir els seus objectius. El seu nom està encara en qüestió. Uns parlen d'islamisme radical, uns altres de gihadisme (Yihad és el terme àrab per a “guerra santa”), uns altres, fins i tot, de islamofascisme. Actualment estan incrementant la seua activitat a l’Iraq i Síria. Els EEUU recolzats per l’OTAN estan participant en una tasca de reforç a les tropes antigihadistes. Espanya també, com a país de l’OTAN també dona suport i participa en l’estratègia de l’OTAN
Per altra banda estant cometent-se actes terroristes de forma individualitzada. Són els denominats  llops solitaris. Són  terroristes gihadistes que actuen pel seu compte. És una tècnica de terror,  joves que cometen atemptats extrems i violents que rares vegades compten amb una base organitzativa general. El darrer assassinat d'un soldat canadenc comès per un  llop solitari agreuja la preocupació.  Pel que sembla s’aprecia un increment dels llops solitaris, s'està convertint en una amenaça i una gran preocupació  ja que es consideren molt difícils de detectar.
 
  Noemí i Sergi. Equip de redacció Pebrella. 2n ESO

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica