El Cant de la Sibil·la bé de rellevància local

L’alcalde d’Ontinyent destaca la importància de posar en valor “un esdeveniment cultural únic i arrelat a la història d’Ontinyent”. Aquesta representació ontinyentina del drama litúrgic medieval que profetitza la fi del món es cantava originalment en llatí, si bé és una de les primeres expressions poètiques en la nostra llengua, ja que es documenten versions en valencià des del segle XIII. Ontinyent va recuperar la representació del Cant de la Sibil·la en l’any 2000, moment a partir del qual té lloc cada 22 de desembre a l’església de Santa Maria.
Representants de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència van comunicar el 4 de febrer a l’Ajuntament d’Ontinyent que s’ha acceptat la petició de declarar el Cant de la Sibil·la d’Ontinyent com a ‘Bé Immaterial de Rellevància Local’. A més a més, el cant serà inscrit en breu en l’Inventari del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que “es tracta d’una magnífica notícia que posa en més valor si cap un esdeveniment cultural únic, amb profundes arrels en la nostra història”. Rodríguez ha valorat molt positivament l’acollida de la proposta que va ser tractada el passat mes de juliol al ple d’Ontinyent a instàncies del regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo i que va comptar amb el suport de tots els grups.
El Cant de la Sibil·la és una representació ontinyentina d’un drama litúrgic medieval que profetitza la fi del món. Es difongué molt al sud d’Europa fins que va ser prohibit per l’Església al segle XVI.
Calabuig Oviedo ha explicat que la distinció aconseguida es dirigeix en especial a aquelles tradicions que mantenen i potencien l’ús del valencià i, en aquest aspecte, el Cant de la Sibil·la, “que originalment es cantava en llatí, és una de les primeres expressions poètiques en la nostra llengua, ja que es documenten versions en valencià des del segle XIII”.
La idea de sol·licitar aquesta declaració va sorgir del Consell Municipal de Cultura. “Les associacions que participen en el Cant de la Sibil·la ens van suggerir que així adquiriria un major reconeixement i des del Govern d’Ontinyent ens va parèixer convenient i vam iniciar el procediment”, ha apuntat el regidor ontinyentí.
Des de l’any 2000, quan es va recuperar aquesta tradició, el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent organitza amb diverses entitats i associacions locals, com el grup Menestrils, la Colla de Campaners o el Grup de Danses, la representació del Cant de la Sibil·la.
Aquesta posada en escena, que té lloc cada 22 de desembre a l’església de Santa Maria, s’ha convertit en una cita imprescindible en el calendari cultural de la ciutat i ha esdevingut un reclam per al turisme cultural que atrau públic local, comarcal, estatal i fins i tot de l’estranger, segons fonts municipals.
En incloure el Cant de la Sibil·la a l’Inventari de Béns Immaterials de Rellevància Local de la Generalitat, la Conselleria de Cultura dictaminarà les mesures a adoptar que garantisquen la preservació i difusió del cant, així com de la seua investigació i documentació.
                                                                             Toni Calzado 1r ESO

Comentaris

  1. El cant encara no esta declarat, esta en proces de declara-lo

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica