Reflexions sobre la llengua (2)

La meua llengua materna és el valencià, és la llengua dels meus pares i els meus avis, i amb la que em comunique diàriament. A diferència d'altres llengues com són l'anglés, el francés o el castellà, el valencià és un dialècte del català, i es parla a les províncies d'Alacant, València i Castelló de la Plana.
Antigament el valencià s'hi parlava més que ara, per aquest motiu crec, que deurien haver més periòdics en valencià, més publicitat, més canals, com era el de Canal 9, i com no, que a les ciutats, on hi han més espais públics és parlara en valencià.
Hem de treballar per a que el valencià continue sent la nostra llengua, i no podem deixar que es produïsca la seua pèrdua, ja que forma part de la nostra història i la nostra cultura.
Ajuden les manifestacions, les concentracións, però el que més ajuda és fomentar el seu ús. No cal tindre vergonya, quan vas per València, o ciutats grans, a demanar una peça de roba en valencià, si ho fem així ajudarem a fomentar la llengua. Si en canvi el que fem és parlar-li al venedor o venedora en castellà, augmentaran les possibilitats de la seua desaparició.
Jo, en aquest cas parle per mi, però crec que a ningú li agradaría que una llengua històrica i cultural com és el valencià desapareguera. No ens consta res utilitzar-lo en els espais públics, i molts menys fomentar el seu ús.
Està clar, que no és com l'anglés, el castellà,... perquè totes aquestes llengües no són dialectes, al igual que el valencià, però crec que ja que se'ls dona una gran importància, per què no donar-la al valencià.

Crec que una de les millors maneres de fomentar l'ús del valencià, és la Trobada d'escoles en valencià, que és una concentració de col·legis, en la qual s'organitzen tota mena de tallers per als xiquets i xiquetes. També hi ha una entrega de premis, els premis Sambori, que es basen en la narrativa en valencià, ,... . Quasi sempre hi ha una actuació d'un grup de música (en valencià), un cantant, com Dani Miquel, i altres intervencions semblants a aquestes.
Cada any la Trobada, es celebra en un poble. Com que hi ha moltes comarques, cada comarca celebra la seua Trobada, però totes són en valencià. Cada any, el poble, el qual ha sigut elegit per a celebrar la Trobada, s'encarrega d'elaborar una cançó en valencià. Les cançons estàn a Youtube, algunes d'elles són. “25 anys de Trobada” i “És la festa de la llengüa”.
L'any passat se celebrà la 27ª Trobada d'escoles en valencià, enguany se celebra a Agullent el dia vint-i-huit de març. No tingueu cap dubte en anar-hi i fer un bon ús del valencià.


Indira Alfonso Olivares.

1r C .

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica