Viatge a València de 2n. ESO




 El passat divendres 6 de març, els alumnes de 2n ESO vam fer una excursió a València acompanyats dels professors Salva Sanchis, Emi Albiñana i Ana Artés. Anàrem al Palau de la Música per assistir a un concert d´ una xicoteta òpera: “ El retablo de Maese Pedro”. També visitàrem la Llotja, les Torres dels Serrans i escoltàrem la mascletà.

Uns dies abans de l’excursió a la classe de Socials, alguns alumnes buscaren informació sobre els llocs emblemàtics de la ciutat que anàvem a visitar, per saber un poc més sobre ells, i la posàrem en comú.


El dia de l’excursió, eixírem a les huit i mitja i arribàrem a València sobre les nou i mitja. Esmorzàrem a la porta de les Torres dels Serrans. Emi ens va explicar un poc la història d’aquelles torres i després pujàrem per visitar-les. En acabar, ens dirigírem cap al Palau de la Música. Allí vegérem “el retablo de Maese Pedro” de Manuel de Falla, una xicoteta òpera representada mitjançant un teatre de titelles. Està protagonitzada per Maese Pedro i el seu ajudant, que ofereixen una funció de titelles als hostes d’una venta manxega entre els quals s’hi troba el Quixot i “Sancho Panza”. Va ser molt entretingut i divertit. Quan s’acabà anàrem a la catedral, la visitàrem per fora i observàrem les tres portes: la gòtica, la romànica i la barroca. Després ens dirigírem cap a la Llotja, va ser molt interessant vore el lloc on es feien els intercanvis comercials a l’Edat Mitjana. Per últim escoltàrem una mascletà a la plaça de l’Ajuntament ja que estaven prop les festes de les Falles. Un poc després dinàrem i cap a les quatre de la vesprada pujàrem a l’autobús.

Va ser una excursió molt interessant perquè vam aprendre història i música d’una forma diferent del que és habitual. Ens ho vam passar molt bé i és una experiència que m’agradaria repetir.

Per concloure ací vos deixem una informació molt interessant sobre dos dels monuments que visitàrem. A gaudir-ne i a aprendre, que no és poc...

LA LLOTJA DE VALÈNCIA
La Llotja de València és un dels edificis emblemàtics de la ciutat, peça mestra de l'arquitectura civil gòtica. Es va començar a construir en 1483 segons el projecte del mestre Pere Compte. Tenia una funció mercantil. El conjunt està format per tres cossos que, observats des de la plaça del Mercat, comprenien primer el saló de contractació seguit de la torrassa central i, a la seua esquerra, el consolat del Mar.
El saló Columnari o Sala de Contractació es va iniciar en 1483 i consta d'una gran sala dividida en tres naus longitudinals per columnes helicoïdals. L'edifici està concebut com un temple al comerç, i presenta un marcat caràcter simbòlic, en el que s'ha volgut veure la representació del paradís on les columnes serien els arbres, i les cúpules representarien la cúpula celest. El municipi va instal·lar ací la "taula de canvis" per a realitzar les operacions bancàries del moment.
La torre central consta de planta baixa i dos pisos prou elevatsts, destinats originàriament a presó dels mercaders declarats en fallida.
Completa el conjunt l'edifici del consolat del Mar, construït l'any 1498 sota la direcció de Pere Compte qui va morir sense veure'l conclòs. Diversos mestres van continuar les obres després de la seua mort, finalitzant-les en 1548. Cal destacar en la part alta de la fatxada que dóna a la plaça del Mercat la galeria correguda d'arcs i els quaranta medallons representant el bust d'emperadors romans i personatges il·lustres, tot això d'època renaixentista.
LES TORRES DELS SERRANS

La porta de Serrans, o Les Torres dels Serrans, és una antiga entrada a la ciutat medieval de València, que estava envoltada de muralles. El seu nom ve del fet que conduïa als Serrans, el camí que arribava fins la ciutat de Saragossa.

Des del riu Turia el que veiem ara són torres tancades, austeres, que servien per a defensar la ciutat dels envahidors, vigilant la llunyania per evitar qualsevol amenaça per als habitants.Des de l'altre costat, a la plaça dels Furs, l'edifici està obert, i podem veure les escales que portaven als soldats al camí de guàrdia

Són els jurats de València qui van demanar la seua construcció, que va començar al 1392. Ara tan sols queden dues torres semblants a la ciutat,
les Torres de Serrans i les Torres de Quart, aquestes més recents. La seua construcció es va demorar cinc anys i no solament conduïen a Saragossa sinó també a Barcelona. Foren considerades immediatament la porta d'entrada principal de la ciutat. Després d'un incendi, al segle XVI, es van usar com a presó, i durant la Guerra Civil van servir com a dipòsit de les obres del Museu del Prado.




Elena Montaner Sanestanislao 2n ESO B

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica