El món de la pansa a l'institut


Com ha vingut sent habitual abans de les vacances de pasqua es van dissenyar les rutes del programa escolar Fem comarca. Amb ell es pretén que l'alumnat conega més a fons els pobles del voltant de la Vall d'Albaida. Tingueren lloc el dimecres 23 de març.  El grup de primer d'ESO visità Llutxent, l'alumnat de segon anà a Otos, el grup de tercer visità Carrícola, quart va fer la ruta dels riuraus per Montitxelvo i batxillerat anà a Albaida.
Aquesta experiència, ja consolidada i repetida al llarg dels diferents cursos, va complementada en aquesta ocasió per una programació escolar prèvia. L'eixida de quart va estar organitzada per Carles Fuster( autor del llibre “Els riuraus. L'elaboració de la pansa”, ed Tívoli de Gandia en un itinerari que s'inicà des de l'ermita de Sant Vicent de Terrateig. Posteriorment van veure tres riuraus i una estufa. Després van tenir lloc una demostració al riurau del Tio Constantino de com es feia la pansa. Per l'antic camí Reial van anar fins a Montitxelvo, on van veure les estufes de la partida de la Penya. Després van baixar fins a l'alcavó, el Molí de Micairent, bassa secreta, font de Ferri, bassa del Sastre i l'arcadeta, que són els elements més destacables de la ruta de l'aigua.
L'eixida per Montitxelvo per visitar els riuraus serà rematada amb l'exposició de material relacionat amb la pansa actualment exposat al corredor del centre. A més el dilluns 18 Carles Fuster organitzarà unes sessions didàctiques amb l'alumnat de primer, segon i tercer per explicar a l'institut les peculiaritats del procés d'elaboració de la pansa. El  Consell Escolar del centre ha considerat oportú invitar a totes les persones que els abellisca visitar-nos mitjançant aquest comunicat oficial.
 El nostre institut alberga als corredors de la planta baixa l'exposició sobre els riuraus i l'elaboració de la pansa. És molt interessant perquè apareix aquesta activitat tradicional tal com es portava als pobles de la Vall d'Albaida antigament. El dilluns 18 d'abril, des de les 9 h fins a les 14 h, tot l'alumnat anirà passant per l'exposició, la qual serà explicada per Carlos V. Fuster, Queden convidades a veure l'exposició totes aquelles persones que desitgen contemplar-la, fins al 20 d'abril (en horari de 9 a 14 h). Així mateix, dilluns 18 també podran assistir a la visita guiada que farà Carlos Fuster entre les 10'25 i les 11'15 h.


                                                                                                 Redacció Pebrella

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica