INFORME INDUSTRIALITZACIÓ TERRES VALENCIANES AL SEGLE XIX

Aquest informe és un exemple d’una activitat feta a l’assignatura d’Història de 4t d’ESO, en la qual els alumnes havien de consultar diversos documents sobre la industrialització a les terres valencianes al segle XIX i la web de l’Institut Nacional d’Estadística sobre la situació de la indústria en l’actualitat. Així amb tota la informació fer un guió i elaborar un informe. 


La industrialització a les terres valencianes en la segona meitat del segle XIX està lligada als canvis en la producció agrícola, ja que els beneficis es van invertir en la creació de les primeres indústries. Les primeres innovacions tècniques es van aplicar a l’agricultura com per exemple la màquina de vapor per a extraure aigua dels pous.
D’aquesta manera, la nostra Comunitat es va convertir en la tercera regió industrial d’Espanya, per darrere de Catalunya i el País Basc. La industrialització valenciana es va centrar en les indústries de béns de consum, amb dades de 1862 trobem diferències entre les províncies.
 
Les indústries més importants a Alacant van ser la tèxtil, concretament en la comarca de l’Alcoià, que concentrava quasi tota la producció de llana (37,3%) amb 14.176 fusos i 169 telers, el paper (33%) a ciutats com Alcoi, i  també va destacar el calcer a la vall del Vinalopó.
A la província de Castelló destacaren productes alimentaris com la farina (39,3%) i l’oli (29,9%). Com és tradició a les terres més al nord de la nostra Comunitat va destacar la ceràmica a ciutats com l’Alcora i Onda.
A la província de València trobem productes alimentaris com la farina (32,5%) i l’oli (3,5%). També destacà la seda (24,1%) que posteriorment entraria en crisi i seria compensat per l’auge del sector de la llana a la província d’Alacant. Una altra indústria important va ser la de la fusta i mobles a la ciutat de València.
Avui  en dia, les coses han canviat, la indústria tèxtil s’ha traslladat als països emergents buscant reduir costos de producció i mà d’obra barata, un exemple és la nostra comarca, la Vall d’Albaida. Són el material de transport i els productes alimentaris els que mantenen un pes important en la nostra economia.
Per tant com a conclusió, podem dir que la indústria a les terres valencianes es va desenvolupar prou prompte però cada vegada ha anat a menys, a causa de la globalització i el sorgiment de països emergents, i ha donat pas nous sectors econòmics com la construcció i el turisme. 
                                                                      Carles Gomar Camarena 4rt ESO B
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica